Spelboken 2014

FCFC behöver nya spelare.

Sällan om någonsin har spelboken eftertraktats så hett som denna snöfattiga vinter. Kan orsaken vara den att säsongen kört igång tidigare än någonsin, dvs redan den andra mars?

Eller är det just den snöfattiga vintern som fått gubbarna att längta efter gräs? Knappast troligt, för åtminstone Pädä och Chrisse har rökt en hel del gräs under årets mörka tid. Det har framkommit med all önskvärd tydlighet på feijan. Att vintern varit lika mörk som en viss avbytarbänk ska vi inte ens tala om. Vad styrman Tom har rökt nere i det mörka Afrika i brist på bättre sysselsättning är för alla inblandade en självklarhet. Men för de icke inblandade är det inte, så därför informerar hjärntrusten om att det är savannens damm han inhallerat. Nog om narkotika nu.

Säsongen inleds med en träningsmatch mot PP oldies under sedvanlig yrsel. Ett antal nyförvärvningar väntades på plats medan undertöcknad satt i soffan och skrev pelikirja med försvunna pläägin. Hur säsonginledningen gick får man veta genom att lusläsa Hbl:s sport- eller kultursidor. Lite oklart vilket.

Nytt för i år var Fuhrerns bestämda deadline. Första mars skulle man meddela om man är in eller out så där helt i allmänhet. Att cirka 70% av manskapet var så out att de inte ens meddelade out kom naturligtvis inte som någon överraskning. Det som däremot inte är nytt för i år är att vi har för lite spelare. Med Miki i Danmark, Johannes i Belgien, surpuppan Peppe som pappa, Bodi och Jocke skadade och Janne Mäki i Lahtis så har vi ju tappat endel. Vi hoppas därför att JC lämnar det där löjliga Zoom och börjar spela med ett riktigt lag. Lösa rykten om comeback för Tobias del har också förekommit. Vi ser även gärna att X3M Janne fortsätter sin FC karriär tillsammans med andra fd Ruiskugossar.

Men vi ligger på minus såviså olimitenoli. Oli ja, var är han?

Så småningom bör vi också börja tänka på generationsväxlingen. De enda som tagit det på allvar är Ennolin och Dick Idman vars barn redan inleder sin åtminstone andra om inte tredje säsong för FC. Heja Oskar och Viktor. I övrigt är det helt okej att värva unga begåvningar för att: med en medelålder på 57 får vi det tufft i sexan. Jag vet, jag sa så förra året också och då klarade vi oss överraskande bra, men det hindrar mej inte från att säga det igen. Hur än Morris vrider och vänder på sig så blir han inte yngre. Inte någon annan heller. Utan unga förstärkningar kommer vi att ligga risigt till vilket skulle vara tråkigt med tanke på att vi firar 30 års jubileum i år. Det gör vi för övrigt sex år efter att vi firade 25 års jubileum.

Men eftersom det här är en spelbok ska vi väl tala lite om spelet också.

I år spelar vi precis som tidigare, med fyra-fyra-två. Det betyder att det måste finnas flera försvarare i matcherna än Heikki. I synnerhet då vi tappat förra årets MVP Miki, är det viktigt att försvaret har koll på sig själv. Också med tanke på att vi i år igen saknar målvakt och att vi kommer att ha flera talanger på den posten. Det är bra att ha det hela strukturerat på papper eftersom det på planen sen ser ut som så att Pädä är överallt, Micha drar sig in i mitten eftersom han vantrivs på kanten, Chrisse spelar bara i motståndarnas box även som back, Ruffe stångar här och där, Tommy tvinnar och tvinnar men får kiikarit i målprotokollet, Morris är på kommande från Vasa och Riku kommer till andra halvlek, alternativt första.

Under de senaste åren har vi börjat slappa med bötes-ölbackarna. Så icke i år. Därför: den som anmäler frånvaro (out) först på matchdagen alternativt inte anmäler alls köper en back öl till bastukvällen. Nytt för i år är också: om man inte anmält alls eller frånvaro (out), men ändå infinner sig, köper man också en ölback till bastukvällen. Statistik för ölen förs på föreningens Facebook-vägg.

Övrigt program för i år är ju Sverigeturnén. Ni vet den där klassiska där Lucas brukar utmärka sig. Månne Lucas ska vara med i år förresten? SiljaMicha har lovat fixa båtbiljetter och motstånd. På oss andra ankommer att fixa allmän yrsel och anmälningar. Det är kanske samma sak. Exakt när det här sker vet vi inte, men en kvalificerad gissning är på sommaren. På hösten någon gång blir det ju sen dags för vårat 30-års jubileum. Seriösa idéer angående jubiléet tas emot på min eller Ennolins email. Oseriösa kan ni som vanligt lägga upp på fb-väggen. Men meningen är väl att det ska bli kostym och avec igen. Kanske även den legendomspunna duon Pale&Malcolm uppträder? Att Pädä håller tal tar vi för givet. Att Morris parkerar framför dörren likaså.
Om det är någon som inte blivit nämnd och känner sig utanför finns det säkert en orsak. Bara för att man spelar i ett lag är det inte en självklarhet att man har kompisar där. Vi räknar dock med att de utstötta tar sin jävlaranamma med sig på planen.

Mitt personliga mål för i år är att vara lika fittig som alltid tidigare. Även ni andra runkputtar kan sätta upp personliga mål. Chrisses blir nog att göra mest mål per spelade minuter, Morris att hinna i tid till åtminstone en match, Rikus att hinna till åtminstone en halvlek, Tommys att inte jogga till alla matcher. Underhåll gärna oss andra med att lägga upp era mål för i år på fb-väggen. Den legendariska väggen där IQ-nivån aldrig ens i misstag överstiger 50. Inte ens då KenyaTommen är i radioskugga.

I år hade vi inget årsmöte. Därför är det bara bestämt att årsavgiften är 150 euro. Detta för att vi ska försöka fixa nya skjortor. Om inte det lyckas så har vi lite fyrk till jubiléet. Pale&Malcolm är ju ingen billig duo precis.

Vi ses när gräset växt om det inte är upprökt.

Beni #10

 

Kommentarer

Bild för Tommy Pohjola

Allt är än en gång klart som korvspad (4-4-2 som gäller), men jag är väldigt bekymrad över förhållandet mellan recensionen av omständigheter som eventuellt påverkar alkoholkonsumtionen och de funktioner som lagledningen önskar att utförs på fotisplanen. Bara en sån sak att begreppet ”karlarna i boxen!” knappt alls utretts trots att Christian tryckt plakat med den texten sedan 2009. Vidare vore det bra om Hjärntrusten skulle berätta vem som i huvudsak står i mål i år?