”Var e alla japparna?!”

Bild för Tommy Pohjola

Taul och Micha gör det de kan bäst. Pädä antecknar i bakgrunden.

Till slut gick det upp för Morris att han inte var ensam på Bollis och på andra flanken hade Christian öppnat transferfönstret. Men det hjälpte inte. Pohjois-Helsingin Urheilijat var lite bättre.

FCFC - PoHu/Simpsons 0–1 (0–0)
Varning: Ruffe

Med tre raka förluster finns det inte mycket att muttra om. Skruvarna är lösa som förut men dessutom har Effcee den här säsongen dragits med sällsynt svår hängreve och allmänt dålig tandhygien. Sist i tabellen är en bedrift med tanke på att laget så här års i fjol toppade ligan. Men formkurvor kommer och går och nu när strategi, taktik och de flesta spelares matchtröjor etc sitter som de ska kommer också poängen. Nästa match är som vanligt fittigt snart.

Efter två brakförluster och tilltagande panik i leden hade lagledningen plockat fram kritorna och ritat upp en slags vägkarta. Säg nu för guds skull inte till någon, men den nya koreografin går ut på att röra på påkarna och täppa ytor. Också de utan boll eller med stora kråkor i näsan ska lyfta på fötterna i rask takt. Alltsammans förklarades under en av de allvarligaste palavrarna i klubbens historia. Tubiken fimpades och hörapparater skuvades upp på full volym. Några verkar ha begripit budskapet eftersom anvisningarna följdes på planen till nästan hundra procent och trafiken mellan avbytarbänken och slagfältet löpte bra.

  • Heikki tuli otteluun huonosti valmistautuneena. Alla oli ainoastaan yksi kalja ja pelikamppeet Lahdessa. No, äkkiäkös FCFC parit pläägät ja muut ryysyt varastaa UFFasta. Saattaa kuitenkin olla, että Heikki pelaa jatkaossakin pari numeroa liian nafteissa hiekkapöksyissä. Kireä meininki ja lainakengät näyttivät tuovan sen verran lisäpotkua…

Tyyli ennen kaikkea. Heikki on jengin dressman. Pale kuuntelee vinkkejä korvat höröllä.

Starten var inte det minsta trevande. Men gång på gång möttes de bollförande PoHu-spelarna av tre-fyra rödsvarta. Det blev liksom jäkligt smalt med alternativ. FCFC:s motanfall var till en början anspråkslösa kopior av det som var hottaste hotta i engelska ligan 1979 men i alla fall. Det gick lite framåt också. Tack vare det ”nya” spelupplägget böljade spelet mest på mittfältet, på tryggt avständ från Ruiffelis målgård. OK, en gång hade PoHu bollen i stolpen men that’s it i första halvlek. Faktum är att det kunde ha varit 1-0 till FCFC. Alex tvinnade ju snyggt förbi ett par motståndare och pangade iväg ett skott från 16 meters gränsen. Tyvärr gick den rakt på målvakten. I slutet av halvleken hann tröttheten i kapp FC-karlarna. PoHu kom lite närmare Ruffe men något riktigt farligt skapades aldrig. 

  • I pausen … måste vi förresten tala om pausen igen? Jo, det måste vi för det var lite mindre förvirrat än normalt. Man såg att FC-pultsarna var fortfarande både taggade och fokuserade (som vi vet går detta inte alla gånger jämt ut). HÄR SKULLE KANSKE KNIPAS EN POÄNG! Eller något. Hm… pffft. Carry on, wankers.

Man kan kanske inte säga att FCFC tog över i andra halvlek men då också PoHu förbrukat en del energi jämnade sig spelet ut. Närmast en första fullträff var Jocke som lobbade bollen snyggt över PoHu-målvakten. Men just som pastejen skulle segla i nätmaskorna hann deras backar i kapp drömmen. Med en dryg kvart kvar lyckades sedan PoHu tvinga kulan på FCFC-mållinjen där den sparkades hit och dit som den där förbannande gamla lilla gubben i Benny Hill Show. Till slut var spelverktyget också i mål, och 0-1 till PoHu. ”Jag rörde inte bollen”, minns Ruffe som i situationen först stod på huvudet och sedan låg på alla fyra. Precis som i matchen mot Ungern kändes det lite orättvist för det kunde bra ha varit 1–1 i det läget. Det kunde i själva verket ha varit 1–1 efter slutsignalen också. Till andra halvleks mest mystiska bedrifter hör Morris gnatande på högerflanken. De som stod närmast kunde se honom springa hit och dit och höra honom muttra om allt möjligt, ibland simultant. Alldeles i slutet, när den gode Morris riktigt eldat upp sig och alla andra kroknat, började han högljutt undra var alla karlarna är. Frågan var förstås bra och Morris kände sig ensam. Vid denna faxupplagas tryckstart fanns inga svar att ge.

FC-tröja modell 1986. Det pågår fittit underliga saker i varje match.

Den flertaliga publiken lade märke till många saker. En var att Chrisses transferfönster öppnade trots allt och alla redan under första halvleken. En annan att coach B. sågs ofta rinna djupt ner till egen planhalva för att knuffas och riva bollen av motståndaren. Joggingrundorna i Ogeliskutsin har inte varit förgäves. Heikki nämndens redan. Utmärkt. Och Wilhelm slinker in i samma perkele-kategori. Micha intog kaxigt en plats på mittfältet och utnyttjade chansen. Mycket bra. Gunnerman spelar för tillfället med 78 procentig effekt (rapport från sjukstugan) men kunde ändå hjälpa laget speciellt efter pausen när han fick mera utrymme och tid i mittcirkeln. Alla Olinare slet föredömligt i alla riktningar. Komonen var fitti att möta i sin egen ruta och var det nån motståndare som ville något, t.ex. ha bollen, så kallades han för riisipussi eller var det nu var. Pädä. Pädädädädädädsssädädädäd… Pädä var överallt. Pädä kom såg och segrade. Framförallt seglade Pädä omkring. Väldigt stora områden som täcktes. Snaiju och spelöga. Undertöcknad hade några ljusa stunder han också. En inföll i slutet av matchen när en kalaspassning landade rakt i famnen på Olin den yngste som fick stå helt omarkerad i boxen. Lärda män tvistar nu om detta kan kallas för en ”målchans” eller inte eftersom bollen sedan rullades bakåt i stället för att skjutas på mål. I målet var Ruffe säker som en galet statlig besiktningsman. Med de meriterna kan man riktigt bra prata till sig ett gult kort. Vår västnylänning Robert skötte sig jäkligt bra i mittförsvaret. Många viktiga brytningar som följdes av lugna passningar till egna gubbar.

Karlarna yrar igen!

Efteråt på Gandis uteservering konstaterades det att FCFC gjort en bra match, den första i årets serie. Only way is up! Med den geniala taktiken som höjer kollektivet framom individen kommer även de poäng som krävs för rakt avancemang till division 4 under detta jubileumsår. Nästa chans att harva in nya tabellpositioner är då redan nästa vecka. Kom till rätt spelplan, kom i tid och glöm inte fotisskorna.

Bring yerr own Gear!

ps. Fler bilder kan spanas in KLICKA här.