Kamraterna fick ge sig igen

Bild för Tommy Pohjola

Fittit siisti. Nio mål på bortaplan är nära nirvana. Det är mycket möjligt att alla Effceeare fick röra bollen i matchen mot Kamraterna.

 Oscar och Coach B funderar på nästa drag och solen skiner alltid på Väiski. 

HIFK-FCFC 0-9 (0-6)
Mål: Bodi 1-0, 2-0, 3-0, Beni 4-0, 5-0, Oscar 6-0, Heikki 7-0, Alex 8-0, Beni 9-0. Varning: Beni

Så här års tinar FCFC upp. Karlarna kryper fram från buskarna och rakar sig, tamburiner plockas fram och förhandssnacket urartar. Allt är möjligt och division IV målet redan inkommande säsong.

Till skillnad från några tidigare år har det också träningsspelats fotboll redan i mars. Det är en planet som ligger ganska... Vänta nu. Mitä helvettiä. Nå, efter en lite tafatt första uppvisning i Ärtholmsbubblan och en knapp förlust i Esbo var det på lördagen dags för det numera klassiska HIFK-mötet.

Alkoholen plockades fram i god tid innan avspark. Morris "Mean Machine" Fleege fyller jämna år om några dagar. Det är stort. Så han fick en skumpaflarra. Spela fick han däremot inte.

 Morris Fleege firar stort på torsdag. Gunnerman, Föreningshövding N. Olin och hela laget gratulerar!

Av outgrundliga anledningar hade det bestämts att det spelas 2 x 45 minuter vilket är ungefär 45 minuter för mycket. Men vädret var fint och unge herr Donner en ypperlig domare. Grinigheten som kommer med trötta ben och kortslutningar i huvudkontoret höll sitt fula tryne i bakgrunden. Alla som kom var där och överlevde.

Med tanke på speltiden är det är bäst att göra processen kort, tänkte Bodi och pangade in tre bollar på mindre än en halv timme. Äkta Hatten! En välkommen come back av mittfältsmutorn som Effcee verkligen behöver. Möjligen mönstrade Kamraterna den här gången inte sitt bästa lag. Å andra sidan var också FCFC:s försvar på spelhumör. Det gick inte att ta sig i boxen och var någon ens nära klarade nya målvakten Pätkä av resten. Pätkä är för övrigt fyra meter lång och skrattar mycket.

 Pätkä var långa stunder sysslolös mot HIFK men efter pausen fick han röra på påkarna han också. Pätkä höll nollan.

Det nästan hallucinogeniskt låga matchtempot gav Pädä och många andra i Effcee tid och yta att hålla i bollen. Ibland gick det riktigt bra. Tommy utnyttjade omständigheterna för att glidtackla allt och alla. Också det var många gånger en framgång. Oscar började som mittback med kalja-Heikki men flyttades småningom uppåt i hierarkin, eller flyttade han sig själv? Ingen vet. Hur som helst resulterade manövern snart i det första av två mål som Coach B petade in innan pausvilan. Oscars förarbete på högerkanten var finlir. Slitet belönades med ytterligare ett mål, det som Oscar själv pangade in.

I pausen sades nog inget av värde. Tandlösa troll överallt, med håret på ända och kli i brallorna. Pausen var också alldeles för kort. Normalt går många av oss hem efter tre kvarts spelande, dödströtta och upprivna.

Det mest betydelsefulla som hände i pausen var att hatt-Bodi tvingades gå av planen för viktiga uppdrag någon annanstans. I och med detta behövde ingen vara rädd för att få stickor i rumpan på avbytarbänken. Så det såg ljust ut där. Eller glest. Hockey-Alex var en av dem som växte med den ökade speltiden och regerade över stora tuvor konstgräs tillsammans med Oscar. Många av oss andra trappade behärskat ner och fokuserade på att rulla bollen. Det hände att det sket sig. Då fick Pätkä rycka in och fixa situationen, vilket han också gjorde. Många fina räddningar och snabba spelöppningar.

Heikki kertoi nauttineensa muutakin kuin maitoa lounaaksi. Alun epä-heikkimainen, hieman verkkainen juoksutahti, muuttui loppua kohti ripeäksi raviksi ja jopa kovuudeksi. Tuottipa se yhden loistavan maalinkin. Jos pallo ei mene laukomalla veskarin läpi ja se on edelleen pelattavissa kannetaan peliväline maaliin. Ihailtavaa peräänantamattomuutta, ja jo ratkaisevan tuntuisesti 7-0.

Alex som hela matchen fällt Kamrater som käglor krigade sig slutligen fram till nätmaskorna han också, 8-0. Coach B fick sen ännu finstämma förnedringen med ytterligare ett mål. Oscar hade läge att skriva ett tvåsiffrigt slutresultat men bollen vek sig på fel sida av stolpen. Kanske lika så bra det. Ingen vill förlora med tio mål. 0-9 är mycket bättre.

Janne Wikström II är tillbaka i FCFC efter en tynande tillvaro i hobbyserierna. Återresan fick en smakstart. Bra Janne!

 Janne Wikström spelar alltid med bar överkropp. Det är en bra regel.

Bröderna Olin. Bröderna Olin väsnades så perkele på vänsterkanten. Och var det nån som rann igenom där sparkades han omkull senast vid mållinjen. Att på det sättet trygga bröder, dessa bröderna Olin. Dessutom bidrog båda med fiffigt spel framåt. Även Tunisien-Chrisse visade på iskalla nerver. Piruetterna djupt i egen försvarszon förjänar hård Juutuub-bevakning. Endast målet framåt som saknades. Gunnerman tvinnade runt spelplanen och ofta i rätt riktning. Men den här gången var fotbollsgudarna inte heller på Gunus sida och målet uteblev.

Ruffe ställde till det i Kamraternas försvar med sin ihärdiga Karvaus. Och när det behövdes "ramlade" han snällt leende över motståndaren.

Tror det var tredje eller fjärde segern över anrika Kamraterna på lika många år?

I serien som börjar fittit snart och är fittit viktig möter FCFC betydligt hårdare lag än HIFK. Mängden gjorda mål och kondisen som är bra redan så här års i combo med nyförvärven och gamla bekantingar lovar gott. Och bara nu också Morris knyter fotbollsskorna och Jocke klarar kaskadkräkningarna så börjar Effcee se ut som ett lag igen. Detta budskap har nu faxats Distriktet och alla som är något. Tvätta matchtröjan, pojkar.

Hey Ho.