Mikes manskap strået vassare

Bild för Benjamin Laustiola

Bortamatch i världsstaden Esbo. Här en vy från busshålplatsen i Hagalund dagen efter.

När motståndet är bättre höjer också FCFC nivån, försäsong eller inte. Det betyder inte att matchen skulle ha varit business as usual. Rektor Mike som deltog i festligheterna var lika förvirrad av lagbytet som alla andra och coach Benjamin spelade i nya skor. 

FCFC – EGB/KPS 1-2 (0-1) Mål: Beni Laustiola (str.)

Solen sken på denna niogradiga förvårsdag. Ett bevis på att solen skiner även i Esbo. För det var där vi hamnade. I Esboviken. I en match mot något Esbo oldboyslag vars initialer jag varken vill eller kan komma ihåg. Men vi kan ju för ordningens och oordningens skull kalla dom Mikes manskap. Errrektor Mike vill säga. Att efter mer en ett decennium som Effceeare vara tvungen att spela mot Effcee. Vilket öde och elände. Stackars man. Inte så konstigt att han före matchen pratade vitt och brett om att spela med oss.

Matchen spelades alltså utomhus, till skillnad från vad undetöcknad trodde. Shorts med andra ord. Tack Bodi för att du hämtade tigerbalsam från Singapore. Någon minut före avspark hände mycket. Ruff informerades om att han står i mål. Halva laget började anlända.

Här följer ett avbrott i rapporten.

Från och med nu är alla på plats SENAST 30 minuter före avspark. Matchpalaver håller vi femton minuter innan avspark. Det är ett enkelt sätt att respektera dem som kommit i tid och vill förbereda sig. Fitti juttu, men sånt är det att spela i lag. Den som försenar sig köper en back öl (laatikon verran kaljaa, 24 beers). Gäller även Morris och Riku. Skärpning på nimenhuuto också.

Så, då det är sagt kan vi fortsätta berätta om begivenheterna i Esboviken. Matchen kom alltså igång. Det blåste friskt och vi hade vinden i fejset. Efter spelade 30 sekunder kom motståndarna till skott någonstans vid straffområdsgränsen. Vilket skott sen. Rakt i krysset.

Rufus hade inte ens fått målvaktshandskarna på sig. Men vi gav inte upp utan fortsatte att bli tillbakapressade. Ett skott i stolpen hade manskapet från Esbo också. Vi hade ingenting.

Nu följer ännu ett avbrott i rapporten. När Thomas gick i byte och Pädä kom in hade vi plötsligt en mittback och två högerbackar. Nu är det så att när ni kommer in på planen så går ni på den paikkan som den som kommit ut spelat på. Sen kan vi så småningom byta upp oss.

Eller ner oss.

Ni går alltså INTE in på den paikkan ni spelat på i början av 90-talet. Visa lite rutin, tack.

Rapporten ja, var blev jag? I slutet på första fick vi lite tryck med en hörna och därpå följande frispark. Ett par stickare som nästan resulterade fanns också på våran meritlista. Sen blev det paus som domaren med hög röst meddelade att skulle räcka i två minuter totalt. Men vi är inte Effcee om vi inte även på två minuter hinner prata en massa som ingen kommer ihåg när andra halvleken börjar. Så också denna gång. Men häpna och hör. Detta till trots spelade vi skjortan av MikeMannskapet i andra. Nu med vinden i ryggen. Bollen rullade längs marken. Närkamperna vanns. Vi lyfte pressen och kato kato: motståndarförsvaret började darra och knaka i fogarna. Så småningom kom också målchanserna. Grönroosens Janne var ensam igenom men sköt på målvakten. Nå, men den gode Janne är ju ändå rätt x3m av sig om man säger så. Undertöcknad, i nya pläägin blev fälld inom sexton med hands som följd och som en följd på det, straff. Ingen brydde sig om att målmedvetet promenera fram så det föll på mej. Ner i vänstra hörnet för omväxlingens skull. Mot slutet kom Taul igenom på vänsterkanten, gav ett fint inlägg åt Petteri som satte benskyddet till. Bollen utanför. Så gick det som det så ofta går. Med två minuter kvar på klockan fick de en hörna. Den rensades undan till deras fria skytt som klämde vastapalloon ribba in. En sista press fick vi till stånd men där tog sedan tiden slut. Ingen hängde läpp eftersom andra halvleken var direkt bra.

Coachens nya och genast mytomspunna fotbollsskor.

Försvaret gjorde en solid insats med Thomas och Pato i mitten. Wilhelm var mittfältets gigant med TheGunner som kämpade och slet där bredvid. Talle spelade sin klart bästa match för den här säsongen och Komonen, utklädd i blå pipo, fixade till några läckra lägen. Janne var farlig mest hela tiden och Rufus var så skräckinjagande i målet att stackrarna knappt vågade skjuta. Då räknar vi inte de två kanonerna som gick i mål och de två stolpträffarna de hade.

En saklig inledning på stor plan. Vi är inte så dåliga som vi ser ut.

En ovanligt aktiv vårvinter har vi framför oss. Det betyder att nästa match är fittit snart. Och som så ofta tidigare är den också fittit viktig.