När dammet har lagt sig i Sahara

Bild för Tommy Pohjola
 Ljuvlig bild. Morris har alltid alkohol på match, Peppe ser ut som när brandlarmet gått och köket brinner och är det Ruffes håriga arm där i förgrunden och sedan den här Komonenska pojken… Herregud. Ei mahdu Mannerheimintielle.

Revanschsugna Kamraterna fick sin chans men kom aldrig ens nära en utjämning i årets andra derby. En fin säsongavslutning i Sahara.

HIFK–FCFC 0–2 (0–1)

Mål: Nicki Sjövall, Beni

Nä just det. I Helsingfors Sahara finns inte ett gruskorn nu längre. Asbest och annan cancerframkallande material är det däremot ingen brist på. Dessutom är planen mjuk för benen och jämn som ett tolv personers matsalsbord hos Kruunukaluste.

Effcees säsong är över sedan en vecka och hela sköna joors truuli fortsätter i sexan säsongen 2013. Men den här Friendlyn mot HIFK kom lämpligt med tanke på The Game som spelas under Avslutningshelgen om en vecka – Gamla mot nya. Men ändå, med tanke på vad klockan klämtat, kunde det ha varit svårt att få ihop ett slagkraftigt lag med attityd mot Kamraterna. Nu hade vi både och, visade det sig.

Ett målkalas var bara några dragningar borta men det blev en komfortabel rutinseger i alla fall. FCFC visade att det är nivåskillnad mellan ett skäggigt korpfotislag och ett glatt hobbygäng som precis inlett serielunket. Här ingår absolut ingen ironi eller nåt hån av motståndaren. Fakta är fakta och samma sak konstaterades efteråt också av HIFK-anhängare från Grindbacka på läktaren.

Mål-Tommen höll på att försena sig och fick som straff stå i mål hela matchen. Peppe hade dåkat hårt föregående kväll, kokat pasta på natten och vaknat till lägenhetens brandlarm bara sekunderna innan riktiga brankis hade ryckt in med en svettig fem hundra euros "Turha lässyyttä jäbä, v*ttu nää makkarakeikat on kuule kalliita"-räkning i handen. Också övriga förberedelser var som dom brukar. Rööki, snusk och allmän yrsel. Både Tommen och Peppe spelade skitbra.

En annan som lyckades med brytningar och uppspel var Kenneth. Kenaboy servade anfallet med läckra smörgåsar och såg till att det gjorde ont när rödtröjorna bjöd upp till dans. Och så hade han åtminstone ett hårt skott ditåt. Ditå, ja. Eurokribuli a.k.a. Chrisse The Dominator alias Ettekstetiiäkukamäoon har lättat på foten i höst. Det här var nu tredje matchen på raken där Mr Komonen jinxat och trixat i anfallet till den grad att FCFC:s hjärntrust funderar på att låta Yle göra en dokumentärfilm. Chrisse var överallt och framförallt ofta i boxen helt enligt sina egna anvisningar. Allt slit belönades med en straff som han hyggligt nog valde att placera rejält utanför målet. Det skulle ju komma nya mer gentlemannamäsiga chanser. Det gjorde det men in gick den förbannade kulan inte. Stående ovationer ändå för en briljant insats.

HIFK-matchen lär ha varit try out-tillfälle och hast du mir gesehen dök det också upp ett par snärtiga krigare. Nicklas Sjövall placerade in 1–0 och är därmed och med tanke på alla andra insatser helt möjlig i nästa säsongs startelva. Gunnar, heter han Gunnar för jag tyckte det lät så när folk ropade?, var ju sedan helt outstanding. Femti bast på nacken och de löpstegen och de ragningarna på mittfältet. Fantastiskt. Hittills har det talats om hur nödvändigt det är att rekrytera unga pigga fötter men den här showen ställer ju allt ålderstjafs upp och ner. Ja tähän saumaan sopiikin mainita meidän oma Riku –  taitaa muuten mies olla porukan vanhimpia anteeksi kokeneimpia – joka ihan samalla tavalla polki omalla laidallaan kuin Singer.

  • Det andra målet stavas Benjamin "Striker" Laustiola. Bollen på foten i en trång box, en snabb vänding och ett ännu snabbare skott. Se on siinä. En del kan, vi andra ser på. Men där var också ett snyggt anfall med många enkla passningar. Tror åtminstone Jara och Nicke Olin var inblandade.

Det här tar aldrig slut om jag ska nämna alla men alla bör nämnas, som kollektiv åtminstone. För som Tommen i buren sade så såg det långa stunder ut som fotis igen. Bodi som surade på bänken pga något lingonris som var på tvären i byxfickan, tyckte att tempot var typ promenadtakt. Det hade han helt rätt i. Men ändå – också när det går långsamt, planen är stor och motståndaren lite ditåt ska Effcee kunna rulla boll lugnt. Tai hetkinen… ehh mitä fidduu?! Ruffe, Morris, undertecknad… Hela gänget spelade skjortan av HIFK.

Så gubbar, nästa match är paralyserande snart och lär dessutom vara något viktig. Neppailemisiin!