Rasse, resningen och lite fotis

Bild för Tommy Pohjola
Gamla flintisen stod för matchens snyggaste mål. Tuli hyvä mieli mutta ei paljon muuta. Arsenal var snäppet vassare i Sockenbacka.

FCFC–Arsenal/2 3–5 (1–3)

Mål: Bodi, Miki, Nicke. Varning: Beni, Nicke

Farväl Finland! FCFC flyttar till Sverige. Nästa båt! Precis som Arsenals irakiska gentlemannatränare önskar. Matchen? Först ojämn sedan otäckt jämn.

"Miksisäpuhuaruatti? Muuta ruatti sitten vittu." Prasselrocken bara fladdrade i vinden, ögonen lyste djävulskt och tittade man noga så såg man spottet rinna i mungiporna. Volymen var vriden till elva så att alla säkert hörde. Arsenals tränare – eller "tränare" – förtjänar faktiskt ett kapitel i FCFC-boken. Alltid skoj när en person med invandrarbakgrund börjar skälla på en annan minoritet. Jävla rasist. Och efter att med jämna mellanrum ägnat Effcees bättre talande en tanke fortsatte han med att ge skit åt de egna killarna. En sån man som farsa, åja.

Men det fanns en annan karikatyr på planen. Mera vimmelkantig än något annat som släppts ut från puben i år. Domaren. Herregud. Det var en uppenbarelse. Vad hade han på sig, långkallingar? I alla fall så var färgkombinationen inte av denna värld. Och en domare i officiella serier lunkar inte in på plan i verrare. Bara det är orsak att lämna in protest. Sedan kan vi också gå in på hans professionella tillkortakommanden men låt oss säga så här – såg ingenting, hörde alldeles för mycket och begrep noll. Pellejönsen förstörde det sista hoppet som pussikaljagänget på klipporna närde om en bra fajt. Nu blev det bara skrik. Den här saken var vi tämligen överens om med Arsenal.

Själva matchen fick en trist inledning när Flygkaptenen tvingades plocka upp bollen ur nätmaskorna efter cirka 37 sekunders spel. Att FCFC kvitterade en minut senare ändrade inte matchbilden. Bodi stångade sig själv in i boxen, helt enligt Maldinis ständigt aktuella anvisningar, och Arselbackarna lyckades inte rensa. Men annars var Effcee jämt steget efter i nästan samtliga positioner. Arsenal fick mittfältet nästan gratis och därmed utrymme att spela bollen mellan backarna. Och fy fan det var effektivt. Utan mål-Tommens fenomenala räddningar skulle belysningen aldrig ha tänts på konstgräset i Sockenbacka. Skammen och medskammen (myötähäpeä) skulle ha lagt sig över planen tät och hemsk. Sedan så lämnade undertecknad planen och allt blev bättre.

  • Om Eurokribuli a.k.a. Maldini även kallad Takkiauki måste sägas att de egendomliga löpningarna som överraskade den egna bänken var också en nästan sanslös framgång i anfallet. Ja, anfallet. Av ourgrundliga anledningar fick Chrisse visa framfötterna och hade han träffat rätt ens en gång så hade partyt börjat just där och just då.

I pausvilan händer märkliga saker. Någon hämtar förståndet från bilens trunk till exempel. Bestämdes att hela laget går upp och jagar bollen aggressivt på motståndarens planhalva. Und hast du mir gesehen – så blev det. Skillnaden mellan första halvleks kisinödiga trams och andra halvleks forcering är som skillnaden mellan natt och dag. FCFC nosade på kvittering i läget 3–4 men i ärlighetens namn kändes det som att det ändå var en bit kvar. Arsenal hade ett darrigt försvar men ett bra mittfält och snabbt anfall. Stundvis mangel.

Miki som började i mittförsvaret tog an efter kommandot på FC:s mittfält. Slitet belönades med ett mål som gav hopp och ganska snabbt efteråt fick också Ennolin trycka in kulan. Det var närmast vastapalloon från cirka 18 meter. Rakt upp i bortre krysset. Aftonens fagraste prestation.

 Jiiiihaaaaa! Så ska ett mål firas. Brorsan Nicke har nätat, Talle uppskattar.

Arsenal fick två straffar. Den andra i slutet av matchen var fullständigt obegriplig och ändå inte. Axel mot axel och gubben ramlar framåt. Det var helt befogat att efterlysa drogtester för funktionärerna vilket också gjordes fast med lite andra ord. Dömt helt enligt den förvirrade linjen, alltså. Ei siitä sen enempää. Straffen i första halvlek var mera korrekt dömd om det inte varit för det faktum att "domaren" inte alls uppfattade situationen men valde att reagera på löst munläder. Helt omöjlig skojare.

Säsongen 2012 är en framgång för FCFC. Just nu verkar det klart att laget klarar kontraktet i sexan och undviker därmed det fasansfulla hissåkandet ner till sjuan och upp igen. Nu kan tränar-Beni plocka fram powerpointsen och blyertsen. Nästa säsong är fittigt snart och viktig. Men en match återstår. I matchen mot Zoom står teaterchef Pekka Strang mot teaterchef Pale Olin och det är säkert många andra som vägrar agera statist. Första parkett, tre poäng på spel. Bollis på tisdag klockan 18!

Kommentarer