Sjuk fiilis i Hertonäs

Bild för Tommy Pohjola
Hertonäsgruset är ingen fin scen för FCFC. Men onsdagens come back i förorten började, pågick och slutade bra. Full pott mot KPPK.

KPPK–FCFC 0–1 (0–0)

Mål: Oliver Sarelin. Varning: Niklas Olin

Ojojoj. Det var en afton som få glömmer. Talle ville så gärna dansa. 

Förra gången som FCFC besökte Hertonäs var det rumble in the jungle när Taul gjorde mål och vecklade ut sin spinkiga högerarm i fel läge. Nej förresten. Slagsmålet var i Gamlas men skit i det. Fakta har sabbat många bra recensioner. Då så, var blev jag? Jo, det var rött kort och ridå den gången. På onsdagen var Taul back in business. Att det var mycket spring i benen märktes. Tränaren fick en våt puss, planskötaren fick kram och tamigfan jag tror att lyktstolpen bjöds upp till dans. Sedan så spelade Taul, som är snart 100 år gammal, också ganska bra. Men nu ska vi inte gå händelserna i förväg.

FCFC kämpar om fortsatt kontrakt i sexan i bokstavskombinationernas (GBH, LSD, ADHD, FCFC, KPPK…) egen lilla serie. Innan onsdagen var laget parkerat i mellanskiktet. Det var också motståndaren så det var en såndär klassisk sex poängs-match. Eftersom serien är jämn betyder segern med säkerhet inget annat än att det blir fler såna här sex poängs-matcher. Men okej, i september åker minst tre lag ned till sjuan och just nu ser det det bra ut för Effcees del. KPPK däremot, deras hiss går ner om inte trenden vänder.

Waddayaknow, Kirkonpellon Pallokerho KPPK har en hemsida. Men där finns inget att gå på för en pigg spion, inte ens så här i efterskott. Så då var det bara att tuta och köra igen, bollen i mål och sådär. Tränar-B:s taktik som är lagad med tanke på just sådana här matcher som spelas i scoutingmörkret funkade perfekt. Efter en stunds stabilt försvarsstångande skapade FCFC på kort stund tre fyra harpunanfall som gjorde motståndarna lite bajsnödiga. Den här gången hade vi en domare som lunkade med i spelet och tyvärr hade han koll på offside. Beni nosade på mål och Tauls bortdömda lobb i mål var ändå snyggt eftersom situationen spelades till slut.

"KPPK eroaa monista helsinkiläisistä joukkueista siinä, että suhtaudumme jalkapalloon tietyllä huumorilla, toisin kuin useat "hampaat irvessä" pelaavat vastustajamme. Seuran toiminnan eräs tavoite on ollut kotiseutuhengen ylläpito, mikä tarkoittaa sitä, että mukaan pyritään värväämään Lapualta pääkaupunkiseudulle opiskelemaan tai töihin tulevia nuoria, jotka näin saavat jonkinlaisen turvasataman kylmässä suurkaupungissa."

I pausen fick Peppe en utskällning av rang. Välkommen till humorlösa FCFC, bara. Alla såg att mannen hade helt fittiga frimärksytor att trixa på och stundvis hela jävla KPPK på sin högerkant och att det därför blev många felpassningar men omständigheterna saknar betydelse i Effcee. Se on miltä näyttää. I andra halvlek var Peppe tillbaka på egen nivå. Det hjälpte att kaverina styrde spelet mera till vänsterflanken.

KPPK rullade boll här och de rullade boll där men lyckades aldrig skapa något riktigt farligt. Och så efter paus hände det oundvikliga. Mittbacken Oliver skickades upp på en hörna och se på fan – mål! Det var ett satans liv i boxen och mer fötter än på gravgården och ingen såg hur det riktigt gick till, kanske var det en klassisk tåfjutt, men bollen rullade i mål. Hörnan gavs av Fidde. FCFC hade många hörnor och den här gången var alla var bra dvs farliga.

Sista 20 minuterna pressades FCFC helt väntat en aning bakåt men inte heller nu var det panik i leden. Alldeles i slutet av matchen höjde Ennolin sin lastgamle brors puls när han tvingades stånga ner en KPPK:are alldels vid rankkialues gräns. Fribaren var sedan helt kass men ändå det närmaste som KPPK kom en utjämning.

Efter matchen berömde Mål-Morris helt sakligt försvaret som sin tur tyckte att mittfältet både slet och skapade ganska bra. Mittfältet hade i huvudsak bara gott att säga om anfallet och det var sån jädrans kramgo stämning att någon ringde och bokade ett morjensbord på NJK. Stundvis såg det faktiskt riktigt bra ut. Som fotboll, alltså. Alla som kom var där. Tack. Eventuella hänvisningar till gästande stjärnor som ska ha mycket beröm, och som någon av er kanske sett i en tidigare version av den här essän, är trots allt strukna då de på ett möjligen missvisande sätt talar om för utomstående att föreningen sysslar med olaglig människohandel. Och det är ju inte sant.

Nästa match är viktig och fittigt snart. Den är mot ett mittenlag. HakPa har lika många poäng som FCFC. Torsdagen 16.8 kl 18.15 i Ågeli.