På nöten i premiären

Morris och Ennolin kollar Pitkäveto. "Ei ihan mennyt putkeen ei."

FCFC-FC Playmates 2-4 (1-1)

Mål: Benjamin Laustiola (straff), Andy Newby

Med gott självförtroende efter HIFK-vinsten anlände ett månghövdat FC FC till seriepremiären på Talis konstgräs. Trots att vi var många och nyförvärven gjorde väl ifrån sig blev det tyvärr ingen poängutdelning alls för oss denna gång.

Redan från början märktes att motståndarna låg ett steg före oss. De spelade ett lugnt, säkert passningsinriktat spel och deras passningar var klart bättre än våra. Vi föll igen på två gamla dödssynder: 1) vi får inte enkla passningar till egna jappar och 2) vi är inte tillräckligt energiska och aggressiva på att sopa bort de s.k. ”kakkospallona”. Vår kämpaanda var det inget fel på och vi skapade också ett antal chanser. Dock inte så många som Playmates och deras utdelning på dem var dessutom procentuellt hög.

Domaren höll ihop matchen i c 10 minuter och sedan sällade han sig till den digra skaran av rättskipare som inte har energin och kunskapen att vara den som skall hålla i taktpinnen på det gröna slagfältet.

0-1 satte Playmates enkelt med en fånig lobb, som av någon outgrundlig anledning hamnade bakom Morris i mål. Efter det spelade vi bättre och fick till stånd några lägen. En stund senare skulle han tydligen kompensera fadäsen och efter att Beni fallit på ett genombrott innanför straffgränsen dömde han straff åt oss. Den satte herr Guldfot hur säkert som helst ganska mitt i målet. Efter det tappade domaren helt koncepten. I ett av Playmates anfall hade de två jappar i tremetersoffside. Men det tyckte inte domaren och 0-2 var ett faktum. Han sade sig ha stått i linje med anfallarna så han visste minsann vad han pratade om.

Före pausvilan hann Playmates med ännu ett snyggt mål efter att vi slappat i försvaret (mea culpa sannolikt) och dystra 1-3 var ett faktum.

Och inte blev det så mycket bättre efter paus. Fast FCs gigant nyförvärvet Miki slet, bröt och byggde upp så satte Playmates ännu en enkel balja. Efter en målvaktsmissbedömning   var försprånget således ointagligt. Tyvärr skedde den största katastrofen efter det när allas vår slitvarg Micha vann boll på mittfältet, pejpade bort en Playmate två gånger, gav iväg en fin passning varpå den bortpejpade motståndaren såg rött och kom med en helt huvudlös eftersläng på Micha, som tyvärr tog så illa i knäet att en totaldäckad och skrikande Micha fick bäras av plan och hans säsong sannolikt tog slut där. En mycket allvarlig skada är det fråga om, med tur är ledbanden inte av men röntgenbilderna visar ännu inget om det p.g.a den enorma svullnaden. All mental styrka önskar vi spelkamrater dig, Panelius.

Nr 4 i Playmates som gjorde det sinnessjuka krokbenet hade redan tidigare hållit på med smått och gott, men kronan på verket av dåligt domarjobb satte vår rättskipare med att hala fram ett GULT och icke ett RÖTT kort efter nr 4s Mascheranotrick. Senare i matchen blev också hårt jobbande Chrisse fälld, skadad och blir borta några veckor. Men enligt domaren var det inget regelbrott över huvud taget i det fallet.

Mot slutet av matchen satte Jocke ”Alexander” Ring kvällens finaste inlägg på Andys kala hjässa och siffrorna snyggades till en aning. Fint så.

Mycket negativt, inte så mycket positivt. Kanske då det att nykomlingarna skötte sig bra, Miki som sagt bäst i laget denna gång och Peppe igen en bra slitvarg på mittfältet. Också nya backkförvärvet Heikki var en energisk positiv bekantskap.

Vi har ett bra lag i år, som vi nog skall klara oss helt bra med i sexan. Vi skyller detta på premiärrostighet. Efter Vappen tar vi tre poäng i Hertonäs.

- Nedtecknat av FCs femtioårige Nestor

Kommentarer

Bild för Tommy Pohjola

det där om att det var mycket negativt. OK, Taul tänker säkert också på alla domartabbarna och skadorna som vi drabbades av.

Det sjukt bra av oss att trycka in en extra växel i andra halvlek. Vi gjorde så det blev match igen också om sanningen är att vi aldrig var riktigt nära segern.

Vi gjorde två taktiska tabbar. Den ena korrigerades efter pausvilan då vi jagade boll djupt inne i Playmates försvarszon endast om det fanns en reell chans att få tag i den. Då fan pressade vi som galningar. Annars täppte vi till i mitten. Vi förlorade mycket energi första halvlek med en forechecking som var lite ditåt.

Det andra var att inte punktmarkera den reslige ponnyflätan på Playmates mittfält. Minst 85 procent av deras anfall gick via honom. Först vann han nästan alla luftdueller och dessutom kom han åt att i lugn och ro ge den där första öppnande passningen. Såna jappar ska manglas. De ska veta att de gör ont att stå där och dela boll.