Spelboken 2008

Ehuru jag som headcoach anser att vi här har en möjlighet att göra den något ojämna sjätte divisionen jämnare tar jag tillfället i akt och delar med mej av årets FC-taktik för alla motståndare som har vett och etikett att i smyg läsa detta. Någon annan orsak finns inte.
Ser inte heller nödvändigheten att analysera motståndare, serietabell och matcher på denna spalt. Desto större orsak att hålla er informerade om mina innersta tankar i dessa ämnen. Jag har, precis som Morris, fått vänja mej vid att ingen lyssnar när jag talar, men jag utgår ifrån att ni inte kan låta bli att läsa, hähähääää (räkäset naurut).
- Beni

FC FC PÅ PLANEN
TAKTIK OCH UPPSTÄLLNING
Vi spelar 4-4-2 eller 3-4-3. I det första alternativet spelar vi med en tre backslinje med en etutoppare framför mittbacken. Mittbacken är markerande back, inte sopkvast, etutopparen likaså. Som mittback kommer Äijä och den övriga publiken att se i första hand Oliver och i andra hand Janne. Som etutoppare har vi glädjen? att se Janne, Simon, Nysä eller Mike. Som ytterbackar parkerar de förnäma medlemmarna av original FC, Morris och Nicke. Även Chrisse kan förekomma. Men han kan till allas förtret förekomma var som helst.
På FC:s råddiga mittfält kan man skåda herrar som Bodi, Tommy, Christoffer, Pale, Simon, Nysä, Riku och undertecknad. I samtliga uppställningar är det meningen att det ska finnas 4 mittfältare. I verkliga livet är sanningen naturligtvis en helt annan. Vårt mittfält har offensiva lirare vars uppgift är att stöda anfallet och vara vassa i speluppbyggnaden. I de flesta fall får våra anfallare falla ner under våra offensiva mittfältare som i sin offensiva iver inte har begåvats med förmågan att komma neråt efter tappad boll. De defensiva mittfältarna brukar i gengeld allt som oftast hitta sig själva djupast inne i egen försvarslinje.
Vår massiva attack med Dani (98kg), Rufus (103kg), Mike (90kg), undertecknad (99kg) och Pale (40kg) är seriens tyngsta om än inte yngsta. Som redan nämndes kan vi få se Chrisse även på den här positionen. Men hans vikt håller vi hemlig i fall av tajta matcher.
Som i Pales förtjänstfulla historik kommer fram har FC aldrig utmärkt sig för att vara tekniskt överlägsna, men däremot fyllda av sisu så finlandssvenska vi är. Följaktligen har vår taktik i flera år gått ut på att inte trixa så mycket på mitten utan i stället spela där det är lugnare, på kanterna. I hopp om inkast och hörnor då för det mesta eftersom vår styrka ofta ligger i fasta situationer, med långa inkast och inåtskruvade hörnor. De gånger motståndarna har varit de som fört spelet har vi trivts som fisken i vattnet. Vår defensiva styrka är stor, så också vårt kontringsspel. Däremot brukar vi sänka oss på sämre motståndares nivå då vi förväntas föra spelet.
Med tanke på åldersstrukturen kunde man tänka sig att rutinen är vårt starkaste vapen. I vissa sällsynta fall kan det även vara så, men för det mesta drar vi på oss domarens vrede eftersom de flesta i uppställningen som inte har möjlighet att vinna målskytteligan, i stället koncentrerar sig på att samla på sig kort i olika valörer. FC har aldrig riskerat att belönas med något fairplay pris. Men vi har kul ändå. Ibland i alla fall.

FC FC UTANFÖR PLANEN
TAKTIK OCH UPPSTÄLLNING
Vi har i många år haft som regel att man infinner sig till match en halvtimme innan avspark. Det som dock tyvärr blivit oklart är om det med det menas första halvlekens avspark eller andra halvlekens avspark. Det är det enda sättet som går att förklara att vissa alltid kommer försent till första halvlekens avspark. Utan att på dessa sidor närmare nämna Morris och Rikus namn kan man med lätthet konstatera att detta i högsta grad stör den gemensamma uppladdningen för den majoritet som förstått att matchen börjar med första halvlekens avspark.
Kommer man en halvtimme innan kan man vara säker på att man är först på plats. Kommer man 5 minuter innan kan man vara säker på att man inte är sist på plats…
Denna 25-års jubileums säsong kör vi ett nytt race. Matchpalaver 15 minuter innan och då är alla omklädda och på plats. Pretentiöst för korpfotboll? Att vara omklädd innan matchen börjar? Inte särskilt. Vi inför också flyktförbud efter matcherna. Alla har tid att stanna fem minuter efter att slutsignalen gått.
De senaste åren har spelarna även avgett löfte om att meddela förhinder senast dagen före match. I böter har man varit tvungen att köpa en korg öl till bastukvällen. Som alla förstår har det inte varit någon brist på öl under bastukvällarna de senaste åren. Tvärtom, det har funnits mer än vi klarat av att dricka…
Lagledningen hoppas naturligtvis att föreningen skall vara tvungen att stå för ölkorgarna i år. I synnerhet då vi har en mindre ring än förut.
FC lirarna har efter Tommys intrång i truppen börjat kommunicera på internätet via mejl. Det har varit ett lätt sätt att få informationen att flyta så att alla har varit medvetna om allt. Med undantag för Dani naturligtvis som genast deletar alla FC mejl utan att läsa dom. Medges att fritiden och inspirationen för vissa inblandade från gång till gång tagit steget ut ur vettiga proportioner. Desto större tur för oss alla att Nysä så ofta befinner sig i radioskugga.
www.fcfc.fi har öppnat. Detta betyder att lagets lirare i framtiden chattar med varandra istället för att fylla seriöst arbetande människors mailbox med höpölöpö.

I år inleds säsongen med träning och bastu den 5.4. För spelarna är det bättre än julafton. Då kommer den nya speldressen att delas ut, tillsammans med stränga förhållningsorder om hur man ska behandla sina nya perse-dlar. Med största respekt.
Våra skjortor är röd-svart randiga eftersom FC:s ursprungsfärg var svart, medan den följande uppsättningen var röd, för att sedan bli röd med svarta ärmar med svarta shorts och röda strumpor. I början på 2000-talet kom Riku dragandes med de nya färgerna: blå-svart randig, svarta sandbyxor, svarta strumpor. Vi återgår alltså till att hedra de två ursprungsfärgerna. Shortsena är röda, strumporna likså. Vi har även för första gången verrar jackor, röda.
Så till vida är dessa nya kläder historiska att det är första gången vi har sponsorer. På verrarjackans rygg gör vi reklam för Ny-Net Oy. På skjortans mage står det Winston Wolf Consulting, på ryggen bilskola Fagerholm och Karjala. På rumpan för vi reklam för det eminenta rockbandet Jean S.
Vi kommer att inleda träningssäsongen med en karvapallomatch mot HIFKs handbolls herrar. Torde vara en tuffare kamp än de senaste årens bollande i Masalakuplan.