Spelboken 2011

Efter att i månader och åter månader blivit påmind om att årets strategier ännu saknas, kommer de nu här i BREVform.

Vi inleder väl med en närmare betraktelse av manskapet. Först ut är givetvis transferlistan.

Efter en noggrann analys av denna lista kan man konstatera att den innehåller en "dålig" nyhet: Skogge slutar efter bara två matcher i FC. Före jag köpte den här föreningen 1994 och vi spelade vänskapsmatcher fanns det ett fåtal konstnärer vars FC karriärer slutade abrupt efter en eller ett par matcher. Men Skogge slog nog 2000-talets rekord. Till och med Mou Boudali (marockanen som blev jagad av sina landsmän runt Bragu, ni minns) spelade fler matcher. Dessutom var det på 1900-talet. Skogges motivering var nånting om att det var för lång väg. Men inte är det väl någon som sagt att vägen till lycka är kort? Se bara på Barbies kaveri, Ken. Han lade plääginä på hyllan för en 4-5 år sen. Vad hände? Den gode Ken åkte in i en djup depression som han kom ut ur först när han fattade det enda rätta beslutet: att bli en av två "goda" nyheter på transferlistan. Ett levande bevis på att vägen till lycka kan vara både lång och krokig. Den andra goda (jag orkar int lägga in apostroferna mera) nyheten är att Andy "Antti" Newby gör comeback efter närmare ett decenniums frånvaro. Denna stiliga britt som åtminstone i skrift behärskar såväl finska, svenska som norska. Vad han i övrigt behärskar klarnar kanske under säsongen. Kanske.

I övrigt ser spelarmaterialet lika mörkt ut som alltid tidigare. Ingenting har förändrats. Redan två veckor innan säsongstart har det kommit ett antal noottin om medlemsavgifter och nimenhuuto. Svåra och invecklade saker.
De båda herrarna vars namn börjar med K (Kekki, Komonen) har redan i det här skedet visat hur svårt nimenhuuto kan vara. Intressant är att Komonen sitter vid datorn dagarna i ända, men till nimenhuuto hittar han inte. Att Riku redan nu har meddelat att han kommer försent till första matchen är även det helt i linje med tidigare år.

Som de flesta av oss vet spelar vi i år i sjunde divisionen. Som vanligt är vårt mål att stiga till femman. Ingenting nytt heller på den fronten.
Däremot blir det nya verrarjackor med stora LuCars reklamer på ryggen. Han har verkligen kommit in i laget den där Lucas.
Vad gäller pre-season kan konstateras att Oliver, Toffe, Simon, Lucas och en hel del andra, vars namn jag inte minns har lyst med sin frånvaro. Men Lucke klämde faktiskt in sitt första klick på nimenhuuto här om dan. Hoppet lever.
Som vanligt blir det en ölkorg (int någo fittans mäyräkoirin) böter om man inte meddelar frånvaro senast dagen innan match. Utöver det lägger jag till ett annat straff. Den som gör sig skyldig till att missa anmälan på nimenhuuto måste starta sist i neppisen på avslutningen. För varje gång man mokar är man tvungen att ta bilen en meter bakåt. Det här betyder att man inte ens får vara med i aikaajot!!!
Se till att ni alla är inloggade på våra hemsidor och att ni aktivt deltar i diskussionerna. Det här är fittit viktigt. Varje ölkorg- och neppisstraff hittar ni på hemsidan under den ännu inte skrivna tråden: STRAFFBART. Där kan Chrisse följa med hur många ölkorgar det blir i år, så att vi inte behöver arpo den detaljen på avslutningen.

Så till spelmässiga detaljer. FC fick sin första böteslapp ever. Coolt. Orsak: för många gula kort. Därför, och annars också, har vi (läs: jag) bestämt oss (läs: mej) för att förbjuda efterslängar, rivningar i skjortan och annat idiotiskt. När en motståndare är förbi, släpper vi honom och så skriker vi förfullt: Nysä hoitaaaaa. Vilket antagligen inte stämmer, men det är i nuläget sekundärt.
Nys i målet. Så blev det. Jag ser det som så att om Tommen gör en gedigen och helgjuten säsong mellan stolparna har han chans att utses till FC:s tredje bästa målvakt genom tiderna, efter de självklara i toppen. Mu och Jonas.
I försvarslåset antar jag att Kenneth tar tillbaka sin plats i mitten där han gjorde succé senast med pokal som följd. Det igen betyder att Oliver kan flyttas ett steg upp vilket kan bli förödande. För vem är ännu oklart.

Sen kan det vara bra att följa Chrisses eviga råd. Något han alldeles själv har kommit på. "Vi måste få in mera killar i boxen och skjuta mera." Den ramsan får vi alltid höra när CK fått i sig några öl.

I övrigt ser spelarmaterialet ut att vara vad det ska vara. Vi har killar på alla positioner, de gånger vi har fullt lag. Bredden verkar bred och är det också de gånger vi breddar spelet.

Vad gäller taktik struntar vi i det eftersom det ändå inte har någon betydelse. Vi kör 4-4-2 och hoppas att det inte går som i matchen mot Dal senast när Dal anföll med fem mot två inne i vår box, trots att vi spelade trygga 4-4-2 som ju alla har i ryggraden...
Som vanligt kommer ju materialet att variera från match till match så därför får ni, kära medspelare, vänja er vid tanken på att någon gång spela på en ovan position. Vi försöker i mån av möjlighet undvika dylika sokkihoiton, men man tar vad man har.
I år får vi dessutom spela två matcher i norra Helsingfors. En i Tapuli och en i Parkstad. Va tråkigt att Nysä har flyttat därifrån. Nu kan han inte mera hehkutta att det är hans hemmamatcher.

Så har vi evighetsdiskussionen om träningar. Jag tycker att vi tränar en gång i veckan. Jag tycker också att ni ska komma på träningarna. Måndag skulle kunna vara en bra dag. Då borde ju alla mökkihöperön vara i stan. Det är bara två måndagar som vi har matcher nu på våren.

I övrgit gäller väl epitetet att gamla hundar inte lär sig sitta. För gamla är vi. En snabb ålderskoll ger vid handen att vår medelålder är 40,8 år. Skönt och veta att man som 40 åring drar ner medelåldern...

Summa summarum: På listan är vi 21 stycken. Var aktiva, så att vi inte är tvugna att skrapa ihop utomstående redan efter ett par matcher. Prioritera FC. Det gör er till bättre människor. Det är ju ändå inte så mycket. 12-13 matcher och lika många träningar i bästa fall. Dessutom är ju de flesta av oss helt kivoga så det är väl helt kiva att träffas då och då och lira. Därför gör vi ju det här.

Coach B.